Wat te doen met overbeharing?

Wat te doen met (over) beharing? 

Dit is voor veel vrouwen (en mannen!) vaak een groot probleem. Wij geven u hierover wat antwoorden op een aantal veel gestelde vragen.

Welke methodes zijn er om overbeharing te verwijderen: 

Tijdelijke ontharingsmethodes: Hier kan men een keuze maken en kiest voor bijv. scheren, epileren of harsen.

Meer haargroei door epileren of scheren? 

Haren groeien alleen maar onder invloed van hormonen. Het gebruik van pincet of scheermes zijn zeer zeker niet van invloed! Bij scheren lijkt het of er meer haren komen, maar doordat het ‘puntje’ van het haar wordt afgeschoren, is de stoppelpunt dikker. De harsmethode is voor veel personen de meest voor de hand liggende, omdat het geen stoppels veroorzaakt, en langer wegblijft dan bijv. scheren.

Definitieve haarreductie methodes:

Elektrisch ontharen(blend en/of diathermie)

IPL (Flitslicht)

Meer haargroei door epileren of scheren? 

 

Haren groeien alleen maar onder invloed van hormonen. Het gebruik van pincet of scheermes zijn zeer zeker niet van invloed! Bij scheren lijkt het of er meer haren komen, maar doordat het ‘puntje’ van het haar wordt afgeschoren, is de stoppelpunt dikker. De harsmethode is voor veel personen de meest voor de hand liggende, omdat het geen stoppels veroorzaakt, en langer wegblijft dan bijv. scheren.

 

Definitieve haarreductie methodes:

 

Elektrisch ontharen(blend en/of diathermie)

 

IPL (Flitslicht)

Soprano Ice Platinum laser

 

Wat is het verschil tussen deze 3 ontharingsmethodes? De meest klasieke methode is het Elektrisch ontharen. Met deze traditionele methode wordt een dun steriel wegwerpnaaldje langs de haarschacht in de huid geschoven, waarna een stroomstootje de haarfollikel (een haarzakje waarin haar groeit) en de omgeving waarin de follikel zich bevindt, elimineert. Hierdoor kunnen de voedingsstoffen via het bloed, de haar niet meer voeden. Belangrijk is dat de hoeveelheid haren en de tijdsduur van 1 behandeling bepalend zijn voor de behandeltijd. Gemiddeld kan 1 behandeling ca ½ uur duren. De behandelperiode kan dus van ca 2 jaar tot enkele jaren zijn, maar dit kan voor ieder persoon verschillend zijn.  De ideale manier om wenkbrauwen perfect en definitief te laten modelleren! Ze veroorzaakt geen brandwonden of depigmentatie. Deze behandeling is het meest effectief bij donkere haren. Grijze en/of witte haartjes zullen te allen tijden met het naaldje behandeld moeten worden.

 Waarom neemt haargroei van gezichtshaar bij vrouwen toe naarmate ze ouder worden?

 

Naarmate we ouder worden, raakt de hormoonbalans verstoord. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen neemt af, zodat het androgene hormoon de overhand krijgt. Dit werkt haargroeibevorderend.

Op welke delen van het gezicht neemt haargroei toe?

 

Op de wangen, bovenlip, onderlip, kin en hals. Dit gebeurt alleen onder invloed van hormonen en/bepaalde medicijnen.

In ons instituut 

 

kun je terecht voor een professionele behandeling met laser, IPL of elektrisch ontharen en natuurlijk voor mechanische ontharing zoals harsbehandelingen. Zeker voor de duurzamere behandelingen is altijd een gedegen intake gesprek van belang! In dit gesprek worden vragen gesteld over de oorzaken van overbeharing, medicatie, er wordt goed gekeken naar haarkleur, haar dikte en haar dichtheid. Voor vrouwen met Hirsutisme geldt dat ze nooit haarvrij zullen zijn. Niet alle haarfollikels zijn actief. Haargroei kent verschillende stadia. Weet dat op de kin maar liefst 225 haarfollikels per cm2 te vinden zijn en je snapt dat daarom verschillende behandelingen nodig zijn.

Meer haargroei door gebruik van bepaalde crèmes, epileren of scheren ?

 

Haren groeien onder invloed van hormonen of ziekte. Haren groeien niet onder invloed van epileren, scheren, of gebruik van crèmes We spreken van overbeharing als er teveel en te dikke haren groeien op plekken waar normaal geen of slechts dunne haren groeien.

Symptomen/diagnose

 

Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar kunnen ook in combinatie optreden. Hypertrichose is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit. Bij hirsutisme krijgen vrouwen haar op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. In plaats van donshaar verschijnt er veel en donker haar op plekken als de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.

Diagnose

 

Als u last heeft van ongewenste haargroei, kunt u eerst de huisarts om advies vragen. Deze kan beoordelen of verdere onderzoeken en maatregelen nodig zijn, voordat u zich laat behandelen door een huidtherapeut.

Hoe ontstaat overbeharing? 

 

De haargroei van de mens is genetisch bepaald en afhankelijk van leeftijd, ras en hormonale factoren. Nadat een haar is aangemaakt in het haarzakje (haarfollikel) duurt het maanden of jaren voordat deze uitvalt. Na een rustperiode – variërend van zes weken tot anderhalf jaar – groeit er uit het haarzakje weer een nieuwe haar. Slechts een deel van onze haren is dus zichtbaar. Als het na het epileren of harsen lijkt of de haar al na een week weer terugkomt, gaat het in werkelijkheid om een andere haar die er precies naast groeit. Onze genen en onze hormonen bepalen waar er op het lichaam haar verschijnt, ze bepalen de hoeveelheid en de dikte van de haren en uiteindelijk dus of we licht of (te) zwaar behaard zijn.

Hirsutisme

 

Bij hirsutisme gaat het meestal om een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen). Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen in het bloed. Zelfs bij ‘definitief’ ontharen moet u er rekening mee houden, dat er na verloop van tijd weer nieuwe haren kunnen groeien. In ieder geval hebben de behandelingen vaak een positief effect op het zelfvertrouwen van mensen die worstelen met overbeharing.