We spreken van acne als poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid: er ontstaan rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Acne komt vooral voor in het gezicht, op de borst en op de rug.

 

 Hoe kan acne behandeld worden?

 Er bestaat geen standaardbehandeling voor   acne. Flinke ontstekingsverschijnselen   vragen om een andere behandeling dan de   aanwezigheid van mee-eters. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden  van littekens door de acne , maar ook de leeftijd en het geslacht van de patiënt bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn. De verschillende soorten peelings zijn vaak heel goed van toepassing op de acnehuid.

Samenspel van huidtherapeut, huisarts, medisch specialist en patiënt

 

Patiënten die veel en langdurig last hebben van acne, zijn vaak zowel bij een huisarts of medisch specialist als bij een huidtherapeut of schoonheidsspecialiste onder behandeling. De huisarts of medisch specialist kan medicijnen voorschrijven die aansluiten op de behandeling bij de huidtherapeut. De huidtherapeut kan uw huid intensief reinigen en het herstel van de huid stimuleren. Hierdoor komt de acne tot rust en verbetert de huidstructuur. Daarnaast behandelt de huidtherapeut problemen die voortkomen uit acne, zoals littekens. Een actieve bijdrage van de patiënt is een voorwaarde om iedere vorm van behandeling te doen slagen en aan zelfvertrouwen te winnen. Wilt u weten wat u kunt doen om acne te verminderen? Wij geven u graag u graag advies!

 

Wat kan de huidtherapeut/Schoonheidsspecialiste voor u doen?

 

Acnetherapie kan onder meer bestaan uit:

 

  • manuele reiniging van de huid.
  • dieptereiniging van de huid met behulp van medische/chemische peelings
  • blauw lichttherapie.
  • licht- en lasertherapie.
  • camouflagetherapie.
  • littekentherapie.
  • adviezen met betrekking tot het zelf verzorgen van de huid en eventuele littekens.

 

Dieptereiniging van de huid

 

Acne ontstaat onder andere doordat dode huidcellen de ingang van huidporiën vernauwen of blokkeren. Hierdoor hoopt de talg zich in de poriën op, samen met bacteriën en vetzuren. Als een porie scheurt, ontstaat er een ontsteking in de omliggende huid en verschijnt er een puistje. Met behulp van peelings verwijdert de huidtherapeut/schoonheidsspecialiste de dode en losse huidcellen zodat de poriën weer vrij zijn om de talg af te voeren. Als de huid regelmatig gepeeld wordt, zullen mee-eters of comedonen – zoals de talgophopingen genoemd worden – minder snel ontstaan. Bovendien wordt de huidvernieuwing door het afvoeren van dode huidcellen gestimuleerd.

 

Voor en na de behandeling:

Wij kunnen kiezen uit verschillende soorten peelings:

 

  • De mechanische peeling: hierin zitten korreltjes die dode huidcellen afschuren. Ze worden ook wel scrubs genoemd.
  • De enzymatische peelings: deze zijn eiwitsplitsend; dode huidcellen worden los geweekt zonder te schuren. Ze zijn zeer geschikt voor de gevoelige huid
  • De chemische peelings: dit zijn peelings op basis van zuren, bijv. salicylzuur of glycolzuur, welke een heel opervlakkig laagje van de huid verwijderen. Dit klinkt misschien een beetje heftig, maar dat valt best wel mee!
  • Vraag om uw persoonlijk behandelplan!

 

 

Contra-indicaties

 

Een peeling is een zeer veilige behandeling. U komt niet in aanmerking voor een peeling bij gebruik van Roaccutane, overgevoeligheid voor de peelingvloeistof (glycolzuur, melkzuur, salicylzuur), open huid, eczeem en een slechte wondgenezing.

 

Acnelittekens

 

De huidtherapeut/schoonheidsspecialiste kan de problemen behandelen die voortkomen uit littekenweefsel, denk aan hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding en bewegingsbeperking.

 

Overmatig zonlicht en roken hebben een nadelige invloed op het resultaat!

 

Bij de rood/blauw lichttherapie maakt de huidtherapeut gebruik van LED-licht dat een specifieke intensiteit en kleur heeft. Iedere kleur heeft een eigen golflengte met een uniek effect op de verschillende lagen van de huid. Lichttherapie stimuleert de doorbloeding van de huid en de spieren, ondersteunt de cellen die collageen en elastine aanmaken en werkt kalmerend en ontstekingsremmend. Er komt geen ultraviolet of infrarood licht vrij, daarom is deze lichttherapie niet schadelijk voor de huid. Na een aantal behandelingen is de acne verminderd, ziet de huid er egaler en jonger uit en voelt hij zachter aan.

 

Een acnedieet bestaat niet. Maar als je merkt dat je door een bepaald product meer puistjes krijgt, kun je dat voedingsmiddel beter vermijden.